Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Voordelen van wandelen

Elke vorm van beweging is goed voor je gezondheid, maar wandelen biedt nog heel veel andere voordelen. Het kent weinig drempels, want bijna iedereen kan het, het kan altijd en overal, het levert nauwelijks blessures op en het is ook nog goedkoop. Omdat wandelen buiten plaatsvindt, valt er onderweg ontzettend veel te beleven en samen met anderen is dat extra leuk en gezellig.

Wandelaars mannen bij overstapje in weilanden

Iedereen, altijd en overal

Als je kunt lopen, dan kun je ook wandelen. Jong of oud, sportief of niet, kerngezond of met een chronische aandoening… er is altijd een vorm van wandelen die je aankunt of die je nieuwe uitdagingen biedt. Wandelen kan bijna altijd en overal. Als je dat niet wil, ben je er namelijk niet voor afhankelijk van andere mensen, een specifieke plaats of bepaalde tijden. Op elk moment van de dag kun je de deur uitstappen voor een blokje om of een langere wandeling.

Gezond voor lichaam en geest

Talloze onderzoeken wijzen uit dat wandelen goed is voor onze fysieke en mentale gesteldheid. Verschillende positieve effecten hangen daarbij soms nauw met elkaar samen. Wandelen:

  • verbetert je bloedcirculatie, je ademhaling, je zuurstofopname, je glucosehuishouding, je spijsvertering, je vetverbranding, je algemene conditie, je evenwicht en je immuunsysteem;
  • versterkt en/of versoepelt je spieren, botten, gewrichten en kraakbeen;
  • verlaagt je bloeddruk;
  • zorgt voor de aanmaak van vitamine D (dankzij het zonlicht buiten);
  • stimuleert je hersenactiviteit, de aanmaak van nieuwe hersencellen en de verbinding tussen hersendelen.

Als je regelmatig wandelt, voel je jezelf door dit alles fitter, sterker en energieker. Daarbij heb je minder kans op onder meer overgewicht, diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten, bot- en gewrichtsontstekingen, osteoporose (botontkalking), bepaalde vormen van kanker, bepaalde hersen- en longaandoeningen, geestelijke stress, slapeloosheid, angst en depressie.

In die zin werkt wandelen dus preventief, maar het is ook een uitstekend middel om al bestaande klachten te verminderen of een ziekteproces te vertragen. In een aantal gevallen (overgewicht, diabetes, stress, slapeloosheid) kan wandelen in combinatie met bijvoorbeeld gezonde voeding de klachten zelfs helemaal doen verdwijnen. Voor iedereen geldt: wandelen is altijd beter dan niet wandelen.

Weinig blessures

In een rustig tempo en met een paar stevige, comfortabele schoenen aan je voeten is de kans op wandelblessures uitermate klein. Dat komt omdat wandelen een natuurlijke beweging is en je gewrichten minimaal belast. Er vindt ook geen schoksgewijze belasting plaats, zoals bij sporten waarbij je moet rennen of springen. Kies je voor intensievere wandelvormen (hoger tempo, langere afstanden, specifieke trainingen) dan is het wel belangrijk om een warming-up en een cooling-down te doen en verantwoord op te bouwen.

Natuur- en andere beleving

Wandelen doe je buiten en veel mensen zoeken daarbij de natuur op. Bos, hei, strand, duinen, rivier- of merengebied; overal vindt je frisse lucht, rust, stilte en de prachtigste plekjes. Wandelend kom je op plaatsen waar je met de fiets of auto niet kunt komen. Zo heb je de grootste kans om bijzondere bomen, planten, bloemen en dieren te zien. Maar je treft onderweg ook spannende kronkelpaadjes, klimt over een hek of steekt per trekveer een watertje over. Ben je ook een liefhebber van cultuur, architectuur of geschiedenis, dan kun je je hart ophalen op het platteland en in dorpen en steden. Of tijdens wandelroutes en wandelevenementen die deze onderwerpen als specifiek thema hebben. Bijzondere belevenissen zijn wandelevenementen die ’s avond of ’s nachts plaatsvinden.

Samen met anderen

Wandelen kun je prima in je eentje, maar het is ook ontzettend leuk en gezellig om samen met anderen te doen. Tijdens een dagje uit met het hele gezin, om weer eens helemaal bij te praten met een vriend of vriendin of om hele nieuwe mensen te leren kennen. Dat laatste gebeurt zeker als je meedoet aan een georganiseerd wandelevenement of als je je aansluit bij een wandelvereniging of wandelgroep. Wandelmaatjes zorgen niet alleen voor veel gezelligheid en plezier, maar vormen ook een goede stok achter de deur om regelmatig wandelen vol te houden.

Beperkte kosten

Je kunt wandelen zo duur maken als je zelf wilt, maar het enige wat je er écht voor nodig hebt is een paar goede wandelschoenen. Ook in georganiseerd verband is wandelen relatief goedkoop. De gemiddelde verenigingscontributie bedraagt maar een paar tientjes per jaar en deelname aan een wandeltocht kost in veel gevallen niet meer dan 5 of 6 euro per keer. Dat geldt zeker als je als KWbN-lid over de wandelvoordeelpas beschikt.

Lees ook: 10 redenen waarom wandelen goed voor je is