Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Voordelen van lid zijn bij een wandelvereniging

Lid zijn van een wandelvereniging biedt veel voordelen. Naast dat wandelen goed is voor de fysieke en mentale gezondheid, draagt wandelen bij een wandelvereniging ook bij aan het sociaal contact. In gesprek met Karelien Steenbruggen, voorzitter wandelsportvereniging Wipstrikkwartier Zwolle, en Anja van de Worp, lid van De Zwolse Tippelaars lopen we er een paar langs.

Opleidingsdagwb8 Dekwakel Sophietheunissen 2024

Geschreven door: Mariska Aalderink

Wandelen in groepsverband

Lid zijn van een wandelvereniging geeft de mogelijkheid om met regelmaat te wandelen in groepsverband. Hoewel je niet elke week met de groep mee hoeft te wandelen is het fijn dat de zekerheid er is dat je altijd samen met anderen kunt wandelen. Anja van de Worp noemt dit ook als een belangrijke reden waarom zij lid is geworden van een wandelvereniging. Door de wandelvereniging heeft zij veel nieuwe mensen ontmoet.  

Georganiseerde wandeltochten

Van korte afstanden tot meerdaagse tochten met langere afstanden, in Nederland worden verschillende wandeltochten georganiseerd. Wandelsportvereniging Wipstrikkwartier gaat deze diverse wandeluitdagingen graag aan. Leden krijgen de mogelijkheid om voor €4 euro mee te gaan met een bus naar het evenement. Sommigen kiezen ervoor om de tocht vervolgens alleen af te leggen, anderen samen en weer een andere groep gaat gewoon mee voor de gezelligheid. 

Fysieke gezondheid

Wandelen is een goede manier om fysiek actief te blijven. Het dagelijkse ommetje maakt al een groot verschil. Dat lid van een wandelvereniging zijn kan bijdragen in het revalidatieproces heeft Anja zelf ervaren. Toen zij een kunstheup kreeg, vond ze het lastig weer te gaan wandelen. Haar lidmaatschap bij een wandelvereniging hielp haar letterlijk weer op de been. Vooral de steun van medewandelaars heeft haar flink geholpen.

Binnen de wandelvereniging is de sociale betrokkenheid groot. Als het niet goed gaat met een wandelaar is er ruimte voor een gesprek waar lief en leed wordt gedeeld en waar nodig ondersteuning geboden wordt. Kortom, er wordt voor elkaar gezorgd. Een mooi voorbeeld hiervan heeft plaatsgevonden vond plaats in de coronaperiode. Toen ook het samen wandelen niet meer mogelijk was, zette Wipstrikkwartier zich in om zo goed als mogelijk in contact te blijven met haar leden. Door te bellen met de oudere garde, actuele informatie te verstrekken en cadeautjes rond te brengen, bleef iedereen toch met elkaar verbonden.

Meer dan wandelen

Naast dat de Zwolse Tippelaars wandeltochten organiseren, worden er ook kaart- en sjoelavonden georganiseerd. Twee van deze avonden worden samen onder de naam Zwolse Wandelvereniging georganiseerd. Wandelsportvereniging Wipstrikkwartier heeft speciaal voor de vrouwelijke leden een maandelijkse creatieve bijeenkomst in het leven geroepen. Deze wordt goed bezocht. En voor leden die de Nijmeegse 4Daagse lopen wordt er na de finish een borrel gehouden. Onder het genot van een hapje en drankje kunnen lopers hun ervaringen met bijbehorende foto’s uitwisselen. 

Invloed op het dagelijks leven

Anja is begonnen met wandelen om haar hoofd leeg te maken en conditie op te bouwen. Bijzonder hieraan vindt ze dat je de natuur ziet veranderen onder invloed van de seizoenen. Haar lidmaatschap bij de wandelverenging heeft een positieve invloed op haar leven. Ze heeft meer sociale contacten opgedaan en ze zet zich nu in als vrijwilliger bij het opzetten van wandeltochten en de organisatie van feestavonden. Karelien vertelt dat er tussen de vrijwilligers van het Wipstrikkwartier vriendschappen ontstaan.  

Conclusie

Lid zijn van een wandelsportvereniging biedt veel voordelen: het is een combinatie van fysieke activiteit, ontspanning en sociale contacten. Voor mensen die twijfelen om lid te worden van een wandelvereniging heeft Anja een kort maar krachtig advies: “Gewoon doen! Meld je aan voor een kennismaking bij een wandelvereniging bij jou in de buurt of kom eens langs bij de Zwolse Tippelaars! Daar mag je twee keer gratis mee wandelen om te kijken of een lidmaatschap iets voor je is.