Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Hoe organiseer je een Peuter4daagse?

De Peuter4daagse wordt georganiseerd door de kinderopvang/peuterspeelzaal zelf. Om je een beeld te geven wat dit inhoudt, vind je hieronder een stappenplan.

Lint doorknippen

Stappenplan organisatie Peuter4daagse

  1. Stem intern af of jullie organisatie mee wil/kan doen.

  2. Inventariseer hoeveel peuters mee gaan lopen.

  3. Neem eventueel contact op met de JOGG-regisseur of een andere contactpersoon van je gemeente om te informeren naar mogelijke (ondersteuning bij) de financiering van jouw Peuter4daagse.
     
  4. Schrijf jullie organisatie in via het inschrijfformulier op Peuter4daagse.nl.

  5. Download de promotiematerialen via de speciale toolkit (toegang tot deze toolkit krijg je na inschrijving).

  6. Bereid de kinderen voor door over wandelen te praten, kleurplaten te kleuren, wandelliedjes te oefenen etc. Tip: print de Peuter4daagse vlaggetjes uit de toolkit en laat de kinderen deze inkleuren; Google op “kleurplaten wandelen” of “wandelliedjes”.

  7. Informeer de ouders dat jullie een Peuter4daagse houden (een opzet voor een bericht vind je ook in de toolkit). Vraag ook of zij op dagen dat de kinderen niet op de speelzaal/opvang zijn zelf met de kinderen een kwartier willen wandelen.
Wandelen Met Pedagogisch Medewerker

8. De wandeling wordt begeleid door de eigen pedagogisch medewerkers. Heb je meer begeleiding nodig, informeer dan of er ouders of andere vrijwilligers bereid zijn om mee te lopen.

9. Bedenk welke routes jullie gaan lopen. De vier wandelingen vinden plaats rondom jullie locatie. Je bepaalt zelf de route, doel is dat er minimaal 15 minuten gewandeld wordt.

10. De wandeling wordt dus begeleid door de eigen pedagogisch medewerkers. Maak voor de veiligheid gebruik van een wandelkoord en/of veiligheidshesjes en/of “brigadiers”.

11. Print voor alle kinderen een stempelkaart (deze vind je in de toolkit). Hierop geef je ze na elke wandeling een stempel/sticker. Voor kindjes die niet elke dag aanwezig zijn, stimuleert de stempelkaart om ook thuis te wandelen. Zij krijgen dan de dag dat ze op de opvang/speelzaal zijn hun verdiende stempel.

12. Op de eerste dag kan er wat meer aandacht aan de start gegeven worden. Maak bijvoorbeeld gebruik van de vlaggetjes uit de toolkit, die de kinderen konden inkleuren. Maak hier een kleurrijke slinger van. Zet een vrolijk muziekje op. Of misschien is er wel een plaatselijk koor dat liedjes wil zingen. Het is ook leuk om een startlint/-streep te gebruiken. En/of geef alle kindjes een high five als ze van start gaan.

Hand in hand

13. De vierde dag worden de kinderen bij aankomst “feestelijk” ontvangen. Nodig bijvoorbeeld ouders uit die de kinderen toejuichen als ze aan komen lopen of laat de ouders zelf meelopen. Versier de (binnenkomst)locatie, bijvoorbeeld met een leuk finishlint. Zorg voor iets gezonds te eten en drinken. Zet vrolijke muziek op. Laat de kinderen zich verkleden of schmink ze. Kijk voor meer ideeën bij de Veelgestelde vragen.

14. Op de vierde dag krijgen de kinderen hun laatste stempel en natuurlijk ook de medaille. Daarnaast vind je in de toolkit wandeldiploma’s. Deze kun je ook printen, invullen en uitdelen.

 Veel succes met de organisatie van jullie Peuter4daagse!