Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Vergunningen en toestemming

Organiseer je een wandeltocht of Avond4daagse, dan is de kans groot dat je een vergunning aan moet vragen. Loopt jouw tocht over een natuurterrein, dan moet je ook toestemming vragen aan de terreinbeheerder. Op deze pagina vind je informatie, tips en adviezen over het aanvragen daarvan.

Vergunningenservice Klein3

Het organiseren van wandeltochten wordt complexer en duurder. Dat geldt voor het aanvragen van vergunningen bij gemeenten en provincies, toestemming van terreinbeheerders, natuurtoetsen, stikstofberekeningen en het opstellen en uitvoeren van een calamiteitenplan.

Voor wandelorganisaties – die grotendeels uit vrijwilligers bestaan – brengt dat veel werk en soms ook financiële zorgen met zich mee. Daarom bundelden we in april 2024 onze krachten met de NTFU. Zij krijgt van organisaties van tourtochten namelijk dezelfde vragen. Samen bieden we daarom sinds april 2024 de Vergunningenservice aan, speciaal voor leden van de NTFU en KWbN.

Vergunningenservice

Waarvoor schakel je de Vergunningenservice in?

Natasha Wijgerse helpt je graag met advies en waar nodig met concrete acties. Je kunt bij haar terecht met bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • In het formulier om een vergunning of toestemming aan te vragen, staan vragen die ik niet begrijp of waarvan ik niet weet wat ik in moet vullen.
  • Ik krijg geen toestemming voor mijn tocht, maar ben het niet eens met de reden waarom niet.
  • De kosten die aan mij berekend worden, kloppen volgens mij niet maar ik vind daarover geen gehoor bij de vergunning- of toestemmingverlenende partij.
  • Ik moet een stikstofberekening uitvoeren, maar heb geen idee hoe ik dat moet doen.

Voor wie is de vergunningenservice?

Verenigingen en organisaties die aangesloten zijn bij de NTFU of KWbN, kunnen de hulp van de Vergunningenservice inschakelen.

Is je organisatie niet aangesloten, maar heb je wel een vraag? Kijk dan bij de de veelgestelde vragen of stuur een mail naar n.wijgerse@kwbn.nl.

Voor wandelaars is de natuur erg belangrijk. Wandelorganisaties krijgen echter met steeds meer uitdagingen te maken. Ingewikkelde vergunnings- en toestemmingsprocedures, afsluitingen van natuurgebieden en toenemende bijdragen voor het gebruik van de natuur. Hoe kijken we daar als KWbN tegenaan, waar zetten we ons voor in en wat kunnen we voor jouw organisatie betekenen?

KWbN en gebruik van de buitenruimte