Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Dit bereikte KWbN (mede dankzij jou) in 2023!

KWbN wil zoveel mogelijk mensen via wandelen in beweging brengen. Zo dragen we bij aan een gezonder en fitter Nederland. Daarom inspireren, motiveren, ondersteunen én verbinden we iedereen die iets met wandelen wil. Bij de start van het nieuwe jaar blikken we nog even terug op 2023. Een greep uit alles dat we vorig jaar voor wandelaars en wandelorganisaties hebben gerealiseerd. En dat dankzij jou, want jouw lidmaatschap maakt dit mede mogelijk!

Twee mannen staand op rotsen naast rivier en geven elkaar een high-five

Avond4daagse

Wandelen is gezond voor jong en oud. Samen met onze Avond4daagse organisatoren brachten we in 2023 zo’n 350.000 kinderen in beweging. Ook introduceerden we de nieuwe digitale mascotte Fiero. Samen met Fiero willen we  kinderen ook buiten de Avond4daagse om steeds vaker de lol van wandelen laten ervaren. Wordt vervolgd dus.

Kinderhanden tonen medaille Peuter4daagse

Peuter4daagse

Ook de allerkleinsten brengen we in beweging. Tijdens de Peuter4daagse, die we in 2022 landelijk introduceerden, zetten ruim 25.500 (!) peuters hun vaak eerste stapjes op het wandelpad. Het initiatief wordt enthousiast omarmd door gemeenten, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in het hele land.

Kleuter4daagse

Vorig jaar introduceerden we ook de Kleuter4daagse: vier dagen wandelen in groep 1 en 2 van de basisschool. Een logisch vervolg op de Peuter4daagse en een mooi ‘voorprogramma’ voor de Avond4daagse. In Limburg draait de Kleuter4daagse al volop. In 2024 hopen we ook de rest van Nederland hier (nog) meer voor te enthousiasmeren. We zijn blij met en trots op de 4.000 kleuters die in 2023 hun officiële Kleuter4daagse-medaille verdienden.

Via Vierdaagse

Ook de volwassenen die op weg gingen naar een 4Daagse-medaille hielpen we  verder. Met het programma Via Vierdaagse bereidden we ruim 1.700 debutanten voor op hun deelname aan de 4Daagse. Op veler verzoek introduceerden we vorig jaar ook een voorbereidingsprogramma voor deelnemers die eerder aan de 4Daagse deelnamen. Voor hen is een verantwoorde (en leuke!) voorbereiding natuurlijk net zo  belangrijk. Met Via Vierdaagse Lite  kwamen we aan die behoefte tegemoet. Uiteraard ontvingen onze leden korting op deelname aan zowel de voorbereidingsprogramma’s als de 4Daagse zelf. De programma’s werden gewaardeerd met een 8.1! In 2024 ook deelnemen? Via Vierdaagse is vol, deelnemen aan Via Vierdaagse Lite is nog wel mogelijk. Hier lees je alles over Via Vierdaagse Lite.

Hand met smartphone waarop informatie over Via Vierdaagse te zien is

Rustpost 4Daagse

Tijdens de 4Daagse waren onze deelnemende leden van harte welkom in onze stand op de Wedren en verzorgden we hen op de KWbN Rustpost.

Promotie Voor Wandeltocht Banner Website Wandel.Nl

Wandel.nl

Uiteraard voorzagen we je ook in 2023 dagelijks van informatie en inspiratie om verantwoord en met plezier op pad te gaan via de kanalen van Wandel.nl. Met unieke content op het gebied van tochten, routes (150 nieuwe in 2023!), gezondheid, uitrusting en reizen. Maar ook met walkchallenges via de gratis Wandel.nl-app en mooie winacties als de Bloembollengame, de Win4Daagse en recent het WINterwandelavontuur. Vorig jaar wisten ruim 2,7 miljoen bezoekers onze website te vinden!

Duurzaamheid

Ook op het vlak van duurzaamheid zetten we in 2023 verdere stappen. Zo volgde onze accountmanager een opleiding tot ‘duurzaamheidsmanager in de sport’, zodat zij  organisatoren van wandeltochten en –evenementen daar goed over kan adviseren. Met partner Eneco organiseerden we voor het derde jaar op rij de Clean-Up Walk, waarbij 14.000 deelnemers de wandelpaden ontdeden van zwerfvuil. En tot slot doen we met ruim 100 wandeltochten mee aan een proef met carpooltool ‘Slinger’. Dit om de CO2-uitstoot van vervoer van en naar wandeltochten te verminderen (resultaten medio 2024 bekend). Bijkomend voordeel: het helpt je om een lift te krijgen naar een wandeltocht. Lees hier meer over KWbN en duurzaamheid.

Bruggetje over het water

Toegankelijkheid natuur

Dat de natuur ons na aan het hart ligt, is duidelijk. Buiten bewegen is wat ons betreft essentieel voor een gezonder en gelukkiger leven. Wandelen, gezondheid en natuur zijn voor ons dan ook nauw met elkaar verbonden. Daarom zetten we ons in om de natuur voor wandelaars en wandelorganisaties toegankelijk te houden. Daarover hadden we veelvuldig overleg met NOC*NSF, overige buitensportbonden, natuurorganisaties en overheden, voornamelijk op landelijk en regionaal niveau. De druk op de buitenruimte is een veelomvattende uitdaging waarin veel verschillende partijen een belang hebben. Oplossingen zijn dan ook niet  één, twee, drie gevonden. Dit zijn vaak langlopende trajecten, waarin KWbN  zijn rol pakt.

Ondersteuning wandelorganisaties

Veel wandelaars genieten volop van het ruime aanbod wandeltochten en -evenementen van onze organisaties. Door hen te ondersteunen, willen wij hen helpen en ontzorgen bij de organisatie van evenementen, zodat wandelaars hiervan kunnen blijven genieten. Een greep uit de acties die we in 2023  uitzetten:

  • We organiseerden wandelcafé’s waar organisatoren elkaar ontmoetten en ervaringen en tips konden uitwisselen.
  • Met een nieuw systeem voor online inschrijven en betalen werd het makkelijker voor organisatoren om deelnemers online in te laten schrijven voor hun tocht. Een aantal organisatoren had zo’n systeem nog niet (ter beschikking).
  • Samen met de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) bereidden we de oprichting van een eigen vergunningen- en toestemmingsloket voor. Zowel organisatoren van fiets- als van wandeltochten lopen tegen steeds uitgebreider en ingewikkelder vergunnings- en toestemmingsbeleid aan. Door hen hierbij te helpen, kunnen zij zich meer focussen op de organisatie van hun tocht.
  • Dat ontzorgen geldt ook voor de tools op het gebied van privacy en goed bestuur die KWbN dit jaar introduceerde. Hiermee maken we het organisatoren makkelijker om aan de wet- en regelgeving op deze vlakken te voldoen. Zo houden zij meer tijd over voor de daadwerkelijke organisatie van hun tocht.

Wandeltrainersdag

KWbN organiseert als enige in Nederland wandelsportopleidingen die gecertificeerd zijn door NOC*NSF. Zo leiden we professionele wandeltrainers op die wandelaars helpen bij het starten met wandelen of het verder verbeteren van hun wandeltechniek. Om de kennis van deze trainers up-to-date te houden en hen te inspireren, organiseerden we in samenwerking met de AtletiekUnie de Wandeltrainersdag. Ruim 350 wandeltrainers gingen na afloop vol nieuwe ideeën  terug naar huis. Zo kunnen ze nóg meer mensen enthousiast maken over wandelen.

Wandeltrainers in actie op Papendal tijdens de Wandeltrainersdag 2023

Ledenvoordeel

Ten slotte boden we in samenwerking met onze partners diverse ledenvoordelen en winacties aan. Want buiten de hierboven genoemde activiteiten, willen we dat jij als lid ook direct voordeel ervaart. Naast de korting op deelname aan onze wandeltochten (€1, oplopend tot €5 op deelname aan de 4Daagse en de Vierdaagse Apeldoorn) ontving je ook korting op diverse wandelproducten- en diensten. Denk aan korting op reizen, vakantieaccommodaties, kleding, schoenen en workshops. Ook in 2024 bieden we je graag voordeel aan. Loop geen korting mis en check hier het uitgebreide ledenvoordeel.